Dnia 09.10.2024, o godz.: 10:00 w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Ostródzie przy ul. Sienkiewicza 15 odbyły się warsztaty w ramach działań towarzyszących w których uczestniczyło 12 osób .
Tematy warsztatów, odpowiadające na potrzeby uczestników:
- Nawyki żywieniowe – analiza składu ciała, profilaktyka i leczenie w odniesieniu do cukrzycy/zaburzeń lipidowych/innych jednostek chorobowych (dieta lekkostrawna)
- Indywidualne konsultacje dietetyczne z rozszerzoną analizą składu ciała
- Zrównoważone zakupy . Celem Działań Towarzyszących jest realizowanie w ramach FEPŻ mające na celu włączenie społeczne odbiorców końcowych pomocy żywnościowej oraz zmniejszenie wykluczenia społecznego poprzez m.in.:
- wzmacnianie samodzielności i budowanie kompetencji beneficjentów w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego
- podnoszenie wiedzy i umiejętności na temat znaczenia prawidłowego żywienia dla stanu zdrowia beneficjentów oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności, jako elementu zmniejszania ubóstwa i wykluczenia społecznego
Poprzez udział w warsztatach uczestnicy mają szansę m.in. na:
- zdobycie wiedzy nt. szczegółowego składu ciała
- zdobycie umiejętności wyboru właściwych produktów żywnościowych
- zdobycie wiedzy nt. wpływu nawyków żywieniowych na zdrowie i samopoczucie
- nabycie usystematyzowanej wiedzy dotyczącej zrównoważonej konsumpcji
- zdobycie wiedzy nt. przyrządzania posiłków w sposób korzystny dla zdrowia, w duchu zero waste
Prowadzące: Joanna Michalak, Michalina Jakubowska
UCZESTNIKAMI DT MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY ZAKWALIFIKOWANE DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH FEPŻ









