Warsztaty dietetyczne na zakończenie programu FEPŻ

Dnia 09.10.2024, o  godz.: 10:00 w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Ostródzie przy ul. Sienkiewicza 15 odbyły się warsztaty w ramach działań towarzyszących w których uczestniczyło 12 osób .

Tematy warsztatów, odpowiadające na potrzeby uczestników:

  • Nawyki żywieniowe – analiza składu ciała, profilaktyka i leczenie w odniesieniu do cukrzycy/zaburzeń lipidowych/innych jednostek chorobowych (dieta lekkostrawna)
  • Indywidualne konsultacje dietetyczne z rozszerzoną analizą składu ciała
  • Zrównoważone zakupy .                                                                                                                                                                 Celem Działań Towarzyszących  jest realizowanie w ramach FEPŻ mające na celu włączenie społeczne odbiorców końcowych pomocy żywnościowej oraz zmniejszenie wykluczenia społecznego poprzez m.in.:
  • wzmacnianie samodzielności i budowanie kompetencji beneficjentów w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego
  • podnoszenie wiedzy i umiejętności na temat znaczenia prawidłowego żywienia dla stanu zdrowia beneficjentów oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności, jako elementu zmniejszania ubóstwa i wykluczenia społecznego

Poprzez udział w warsztatach uczestnicy mają szansę m.in. na:

  • zdobycie wiedzy nt. szczegółowego składu ciała
  • zdobycie umiejętności wyboru właściwych produktów żywnościowych
  • zdobycie wiedzy nt. wpływu nawyków żywieniowych na zdrowie i samopoczucie
  • nabycie usystematyzowanej wiedzy dotyczącej zrównoważonej konsumpcji
  • zdobycie wiedzy nt. przyrządzania posiłków w sposób korzystny dla zdrowia, w duchu zero waste

Prowadzące: Joanna Michalak, Michalina Jakubowska

UCZESTNIKAMI DT MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY ZAKWALIFIKOWANE DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH FEPŻ

Rozmiar czcionki